Get Adobe Flash player

Lezingen 2017-2018

 

Ook in 2017-2018 staan er weer een aantal lezingen van Math Osseforth op het programma. Hieronder vind u een overzicht van de diverse lezingen.

 

Lezingen verzorgd door de Cicero Compagnie

 

Woensdag 13 september 2017: Thebe

Als de stier met Europa ervandoor gaat, gaat haar broer naar haar op zoek. Apollo zal hem een stad laten stichten, het vermaledijde Thebe, waar Niobe, Tantalos’ dochter de goden zal tarten en gruwelijk zal boeten, waarvandaan Phrixos en Helle zullen wegvliegen op een gouden ram, waar Oidipous zijn vader zal vermoorden en met zijn moeder zal trouwen, waar Antigone haar normen en waarden door de eeuwen zal laten galmen. En waar de vrijheid der Grieken tenslotte de laatste adem zal uitblazen.
(Kosten: € 12,00 p.p. incl. koffie/thee.)

 

Woensdag 8 november 2017: De Cicero Lezing

Engeland was door de eeuwen heen een buitenbeentje in Europa. Volgens sommige Engelsen niet eens een deel van Europa. Het werd overspoeld door Kelten, Romeinen, Saxen en Noormannen, vechtend tegen Fransen en Duitsers, ooit hart van het Empire, nu deel van Groot-Brittannië. Voor zo lang het nog duurt. Na Brexit is niets meer zeker. Maar Engeland heeft eeuwenlang de geschiedenis en de cultuur van het westen en van de wereld bepaald. Daarom praten we vanavond over de vele hoogtepunten. Arthur en de Heilige Graal, Richard the Lionhearted en Robin Hood, Henry en zijn vrouwen. Maar ook over Chaucer, Shakespeare, Dickens. Over de poëzie van Shelley en Keats. Over de avonturen van Robinson en Gulliver. Over het eeuwige gevecht tegen het kwaad, de thin red line, over Nelson en Curchill. En over nog veel meer.
Want Engeland is een deel van ons. En dat deel zal nooit verdwijnen.
(Deze jaarlezing blijft gratis voor onze reisgasten! Zaal open 19.00u. voor een mini reünie. Kosten voor anderen: € 5,00 (incl. koffie/thee.)

 

Maandag 26 maart 2018: Sicilië

We maken een rondreis over het driehoekige eiland, Trinakria, of zoals het beter bekend is, Sicilië. Het is het eiland dat als kruispunt in de middellandse zee talloze veroveraars heeft zien langskomen en vele culturen bergt; van Grieken en Carthagers, Noormannen en Romeinen tot Spanjaarden en Italianen, van Archimedes en Hannibal tot Plato en Garibaldi, een reis boordevol cultuur en geschiedenis.
(Kosten: € 12,00 p.p. incl. koffie/thee.)

 

Woensdag 9 mei 2018: Tastbare geschiedenis

Geschiedenis laat sporen na. Onzichtbaar in de grond, vergeten onder water. Of soms midden in de stad, als standbeeld op een plein, of tekst op een gebouw. Soms wordt er iets ontdekt, opgegraven uit een andere tijd. Wat hebben we daar dan aan? Van wie is dat dan? Soms blijkt een oude held geen held, maar een schurk te zijn geweest. Wat doen we dan met hem? En met zijn standbeeld? Geschiedenis zit vol met vragen, maar als geschiedenis tastbaar wordt, hebben die vragen antwoorden nodig.
(Kosten: € 12,00 p.p. incl. koffie/thee.)

 

Interesse? Schrijf u nu alvast in via het online aanmeldformulier [klik hier]