Get Adobe Flash player

Quiz

Test uw kennis op een van de vele terreinen waarmee De Cicero Compagnie zich bezig houdt; een uitdaging die met een korreltje sal dient te worden aangegaan. Men zegt dat Sal de beloning was die de Romeinse soldaat ontving voor zijn moeite (en wat velen van ons ook vandaag nog iedere maand als salaris tegmoet zien, hoewel we waarschijnlijk teleurgesteld zouden zijn, als het inderdaad een zakje sal zou blijken; bankafschriften gaan er dan meteen ook heel anders uitzien).

Een uitdaging met een korreltje zout dus. Succes en veel plezier!

Rome

Vraag 1
Welke twee Romeinse keizers droegen een bijnaam afgeleid van een kledingstuk?
A
Caesar en Vespasianus
Tip:
Hij heette weliswaar Caesar, maar was zelf Dictator, geen 'keizer'. Bovendien is zijn naam afgeleid van 'krullenbol'. Ik heb geen idee wat Vespasianus hiermee te maken heeft.
B
Romulus en Remus
Tip:
Romulus werd de eerste koning nadat hij zijn broertje had vermoord, waardoor hij het toonbeeld van Romeins patriotisme werd. Van zijn naam werd de naam van zijn stad afgeleid; een kledingstuk als oorsprong zou wel al te goedkoop zijn.
C
Claudius en Constantijn
Tip:
Arme C-C-Claudius had al te veel bijnamen om er ook nog een kledingstuk aan toe te voegen. En Constantijn? Iets met een kruis misschien?
D
Caligula en Caracalla
Tip:
Inderdaad! Een Caliga is een Romeins soldaten-'kistje', waarmee het kleine manneke door het legerkamp van zijn vader paradeerde; de stoere soldaten vraten hem op van vertedering, later hakten ze hem in stukjes van vertwijfeling. Caracalla wordt afgeleid van de benaming voor een (Gallische) mantel, die deze nors kijkende broedermoordenaar tot fashionstatement verhief.
Vraag 1 
Hier komt een tekstje die een en ander uitlegt over het juiste antwoord.
Er is nog 1 vraag te beantwoorden.