Get Adobe Flash player

Lezingen 2019

Ook in 2019 staan er weer een aantal interessante lezingen van Math Osseforth op het programma. Hieronder vindt u een overzicht van ons aanbod.

> Direct naar het aanmeldformulier.


Lezing  “De groei van een stad in 28 eeuwen”

Donderdag 12 september 2019 om 20.00 uur

Een verhaal van heuvels, straten, pleinen en monumenten. Een combinatie archeologie, historie en politiek van toen en nu. Alle wegen leiden naar Rome. En in Rome leiden talloze wegen naar het verleden. In Rome is een straat nooit zomaar de verbinding tussen twee punten; iedere straat in de Stad heeft een eigen verhaal. Wie heeft haar aangelegd? Waarom heeft ze die naam? Waarom zo lijnrecht, waarom zoveel kronkels? Het stratenplan van Rome leest als een politiek manifest. De koning, de keizer, de dictator, de paus, allemaal hebben ze hun lijnen door de Stad getrokken. Sommige van die lijnen zijn nog steeds zichtbaar, sommige kruisen elkaar verborgen in de tijd. We wandelen over de Via Sacra en het Forum Boarium, de Via dell’Impero, de Corso Vittorio Emmanuele II, de Piazza del Popolo en Piazza Venezia. En nog veel meer. En telkens staan we stil bij de geschiedenis die in Rome als nergens anders overal om je heen, maar ook zeker onder je voeten bruist en leeft.

Kosten: € 14,00 p.p. incl. koffie/thee.

> naar het aanmeldformulier

 


CICERO LEZING – “En toen Europa…”

Woensdag 13 november 2019 om 20.00 uur

We leven in een tijd waarin Europa steeds minder het centrum van de wereld blijkt te zijn. Een tijd waarin Europa en vesting dreigt te worden. Een tijd waarin de vraag wie we zijn steeds belangrijker schijnt. Nederlanders, Britten, Italianen en dan ook nog oost-Europeanen. En de Grieken en Italianen: de Unie staat op ontploffen. Wat hebben we eigenlijk met elkaar te maken? Moeten we niet duidelijkere grenzen trekken? Europa is van ons! Maar wie zijn wij? En wat is Europa? In deze lezing gaan we terug naar de historische oorsprong, vierduizend jaar geleden. En van daaruit volgt het verhaal door de mistvlagen van donkere eeuwen en gouden eeuwen, van oorlog en vrede, van opkomst en ondergang, van mythe en werkelijkheid. En misschien dat we dan duidelijker zien wie we zijn en wat we van elkaar zijn. En wat we met elkaar moeten. 

Deze jaarlezing blijft gratis voor iedereen, incl. koffie/thee. De zaal is open om 19.00u. voor een mini reünie van onze reisgasten.

> naar het aanmeldformulier

 


Cursus Latijn –  “Rare jongens die Romeinen…”

6 Maandagen:  9, 16, 23 en 30 september, 7 en 14 oktober 2019

Latijn is een dode taal. Maar hoe dood eigenlijk? Er zijn te veel prachtige verhalen in die taal geschreven om er niet weer een heel klein beetje leven in te blazen. Ben je nieuwsgierig? Durf je het aan? Schrijf je dan in voor deze kennismakingscursus. Na afloop ben je in staat een basistekst te ‘lezen’ of te vertalen. Daarnaast maak je alvast kennis met de literatuur van poëzie en geschiedenis, in de taal van Julius Caesar en in de taal van de kerk.

Kosten per avond: € 29,95 incl. koffie/thee.
Eenmalige lesmateriaal kosten: € 4,00
U ontvangt vooraf een factuur voor 6 avonden.

> naar het aanmeldformulier

 


De lezingen zullen plaatsvinden in de vergaderzaal van de Nicolaaskerk Weteringsingel 48b te H.I.Ambacht. (Ingang aan de linkerkant van het gebouw!) Met uitzondering van de grote CICERO LEZING 13 november 2019, dan zal de lezing in de grote kerkzaal zijn. (Ingang aan de voorzijde van het gebouw.)

De kosten zijn bij iedere lezing €14,00  inclusief koffie/thee bij binnenkomst en in de pauze. De lezingen duren ca. 2 uur. Betaling dient per lezing gedaan te worden, in de week nadat u bericht gekregen hebt of de lezing doorgaat. Dit kunt u doen op rekening:  NL28RABO0128144602 t.n.v. De Cicero Compagnie o.v.v. welke lezing u gaat volgen. Verschuldigde bedrag kan eventueel ook ter plekke betaald worden. De CICERO LEZING in november gaat altijd door.


Aanmeldformulier

* Verplicht veld


Lees hier ons privacy beleid.

 


Uiteraard kunt u zich ook aanmelden door een e-mail, of een brief, te sturen naar onderstaand adres, onder vermelding van uw naam, adres, de lezing(en) die u wenst te bezoeken, en het aantal personen.