Lezingen 2016-2017

 

Ook in 2016-2017 staan er weer een aantal lezingen van Math Osseforth op het programma. Hieronder vind u een overzicht van de diverse lezingen.

 

Lezingen verzorgd door de Cicero Compagnie

 

Donderdag 8 september 2016 om 20.00 uur: America: Rise and fall of an Empire

De opkomst van een wereldmacht en de stroomversnellingen van de twintigste en eenentwintigste eeuw. America forever of Amerika voor zolang als het duurt? Kunnen we zonder of moeten we ook zonder kunnen?
(Kosten: € 12,00 p.p. incl. koffie/thee.)

 

Zaterdag 5 november 2016 om 10.30 uur: “Leven met de dood”

De omgang met de dood en met de doden verschilt van tijd tot tijd en van cultuur tot cultuur. Welke plaats neemt de overledene in in het leven van de nabestaanden? Hoe lang duurt de herinnering? In de lezing verdiepen we ons in die vragen kijkend naar de Oudheid, naar de rituelen en opvattingen van de Etrusken, de Grieken en de Romeinen. Verbanden worden gelegd en verschillen benoemd, als een spiegel naar de moderne tijd. Na de lezing volgt een rondleiding door het museum waarbij dit thema geïllustreerd wordt aan de hand van de prachtige objecten in de vernieuwde opstelling van het RMO.

U dient uw eigen entree kaartje te kopen. Als u aan de kassa meldt dat u voor de DE CICERO COMPAGNIE komt, dan krijgt u van ons een korting indien u nog geen 65 bent. U betaalt dan net als 65+ niet € 9.50 maar € 7.50. Indien u in het bezit bent van een museumjaarkaart dan is de entree uiteraard gratis.

 

Woensdag 9 november 2016 om 20.00u: CICERO LEZING!

Rare jongens die Romeinen; ze geloofden echt alles.

Eindelijk gaat De Cicero Compagnie zich weer met Rome bezighouden. Hoe kan het ook anders in een heilig jaar? Maar voordat er heilige jaren waren, voordat het Christendom er was, waarin geloofden de oude Romeinen eigenlijk zelf? De lezing schetst een beeld van mythologie, religie en bijgeloof; de zoon van Venus, Jupiter de hemelse vader, de Carnavalsoptocht, vrijdag de dertiende. Hoe zag zo’n tempel er nou helemaal uit? Waren er priesters, kloosters? Hoe gingen ze om met liefde en verdriet, ziekte en dood? En hoe met vreemde mensen die koppig bleven geloven in eikenbomen, witte stieren en zwarte stenen? Echt rare jongens die Romeinen, maar misschien blijkt raar achteraf helemaal niet zo raar te zijn…

(Deze jaarlezing blijft gratis voor onze reisgasten! Zaal open 19.00u. voor een mini reünie. Kosten voor anderen: € 5,00 (incl. koffie/thee.)

 

Maandag 13 maart 2017 om 20.00u: Engeland en Europa in de 16e en 17e eeuw

Een verhaal van koningshuizen en de dingen die voorbijgaan.

(Kosten: € 12,00 p.p. incl. koffie/thee.)

 

Maandag 19 juni 2017om 20.00u: The lost generation tweeduizend jaar geleden. (the sixties in de eerste eeuw voor Christus)

aan de hand van een aantal schrijvers uit de eerste eeuw voor Christus wordt een beeld geschetst van een wereld die meer op de onze lijkt dan we misschien ooit dachten. Van de “angry young man” Catullus en zijn gedichten over zijn dramatische relatie met Lesbia, via de gouden glans van de megaster Ovidius, zijn metamorphoses als extreme make-overs avant la lettre en zijn klaagzang “Multa tuli..” naar Horatius die ons allen aanspoort “de dag te plukken”.

(Kosten: € 12,00 p.p. incl. koffie/thee.)

 

Woensdag 13 september 2017 om 20.00u: Thebe

Als de stier met Europa ervandoor gaat, gaat haar broer naar haar op zoek. Apollo zal hem een stad laten stichten, het vermaledijde Thebe, waar Niobe, Tantalos’ dochter de goden zal tarten en gruwelijk zal boeten, waarvandaan Phrixos en Helle zullen wegvliegen op een gouden ram, waar Oidipous zijn vader zal vermoorden en met zijn moeder zal trouwen, waar Antigone haar normen en waarden door de eeuwen zal laten galmen. En waar de vrijheid der Grieken tenslotte de laatste adem zal uitblazen.

(Kosten: € 12,00 p.p. incl. koffie/thee.)

 

De bovenstaande lezingen zullen plaatsvinden in de vergaderzaal van de Nicolaaskerk Weteringsingel 48b te H.I.Ambacht.

De kosten zijn € 12,00 per lezing inclusief koffie/thee bij binnenkomst en in de pauze. De lezingen duren ca. 2 uur.

Voor de lezingen die worden georganiseerd door Bloei verwijzen wij u naar hun website:

www.bloeicursussen.nl

Scroll naar boven